måndag 12 oktober 2020

Goda vänner!

På vägen från Hunö passerar vi, inte förbi men nära, Sjunnen och Vetlanda. Där svänger vi ibland in till vännerna Anna och Lennart, som bor i ett hus med den grönaste gräsmatta man kan tänka sig, massor av fruktträd, bärbuskar, ett nytt litet växthus som Lennart byggt denna coronasommar och där tomaterna nu prunkar. Precis vid Emån ligger allt detta vackra. Lennart jagar smått som stort, dom plockar svamp, blåbär, allt som skogen bjuder. Så har dom också 6 (sex) frysar och en stor matglad familj! 

Självklart får vi viltgryta med världens godaste sås!

Anna är företagssköterska och har jobbat med friskvård i åratal. Dessutom har hon reumatism i händerna och lite annat smått och gott. Sjukvårdens insatser räcker inte riktigt till utan mycket kunskap hittas på annat håll. Av Anna lär jag mig om goda tarmbakterier, nyttiga både för magen och hjärnan. Hur mycket skrivs det inte om idag om vår vindlande tarms samarbete med vår hjärna? Omöjligt att motstå. Detta måste jag lära mig.
Kombucha, fermenterat te från Korea, kunskapen är mer än 2000 år gammalt

Av Anna får jag en svampkultur, en slemmig historia, som jag forslar hem i en platsburk. Väl hemma gör jag en sats te på 2.4 liter vatten, 3 msk svart te och 3 dl socker. Detta får stå över natten och på morgonen häller jag mitt avsvalnade te över min svampkultur, min "baby", som jag fått av Anna, i en ren stor glasburk. Som lock tar jag en bit gammalt lakan och binder runt ett snöre. Sen får detta stå i två veckor. Enkelt beskrivet, självklart måste man vara mycket noga med sin hygien, se till att allt är rent och väldiskat och göra det med kärlek.
Så här ser det ut. När vätskan i glasbehållaren stått till sig i två veckor tappar man upp det på glasflaskor, ställer det i kylen och njuter sen sin Kombucha varje morgon och kväll.

Hur det smakar? Starkt och luktar lite jäst, iallafall i början. Har jag noterat någon nytta efter så där tre veckors inmundigande av en liten slurk morgon och kväll? Nej, inte direkt men jag mår definitivt inte sämre. Jag håller ut ett tag till! 
Det sägs vara nyttigt för allt förstås och motverkar allt ifrån cancer, diabetes, reumatism, fetma, förbättrar hår, hud och naglar mm. Vi får se, jag hoppas mest att det är bra för magen och hjärnan, en liten boost verkar helt enkelt bra. 

Nästa dag blir det utflykt till Varberg. Syster Yster gänget, dom ystra systrarna från Östra sjukhuset i Göteborg svänger i väg en helg per år och oftast är det första helgen i september. 

Vi checkar in på fina Hotell Havanna, ett av våra absoluta favoritställen. Sen hälsar vi på hemma hos Annika, som har ordnat cyklar till oss allihopa. 5 tjejer och 4 elcyklar och en 7-växlad. Maria, som är yngst, tar helt nöjd den 7-växlade.
Välkomna säger Annika!

Blåsigt, härligt och fantastiskt kul. Elcykel är ju helt underbart för den bekväme cyklisten! Man blir inte svettig, trött eller andfådd utan det är bara kul!

Snygging!!

Maria och det vackra, mäktiga, kraftfulla, klara havet! Vi njuter anblicken och sen drar gänget iväg längs kustvägen på lätt ystra ben, härligt!

Det blåser rejält, cyklarna svajar lite. Det är massor med folk längs Varbergs strandpromenad. Vi cyklar förbi Varbergs fina Spa och hälsohotell och vidare förbi en liten kyrkogård, som skymtar bakom en hög mur. Vi stannar, här ligger begravningsplatsen för Varbergs Sanatorium för tuberkulossjuka. Från 1902 och till mitten på 50-talet fick många vård här, både barn och vuxna.

Läs och begrunda, tuberkolos var en utbredd sjukdom förr i tiden.

Lilla Gerda Eklund från Arvidsjaur, 1913-1923, var en av de små töserna, som aldrig kom hem igen. Så oändligt sorgligt, 10 år bara!


Vi spelade minigolf till allas förnöjelse. Inte minst till min, som gjorde 2 hole in one.  Champagne hojtade alla glatt och det blev det även om jag hejdades från att bjuda gänget. Det fick gå från den gemensamma kassan!


Champagne och löjrom!

På väg mot mat på Johanssons Gård. Spiseriet heter denna fina restaurang där Annika känner kocken. Cykling skapar hunger, vi är målinriktade helt klart! Vi börjar med champagne och löjrom, såå underbart gott! Vi bara njuter!

Sen blir det lax med fermenterade grönsaker, god sallad och fina små potatisar. Till detta ett gott rött vin, mums!



Så nöjda och glada är vi efter denna fantastiska måltid. God mat och dryck, fina cyklar och ett gott kompisgäng på diskussionshumör, med mycket åsikter och ett gott humör och med många glada skratt! Vi har det så bra!



Träslövs Läge och Apelviken och en dag med hyfsad vind. Massor av vind- och vågsurfare  är ute och fröjdar sig. Vi imponeras av alla dessa modiga och häftiga galningar!

Vi cyklar så sakta hem mot Annikas Place. Här ska vi ha lite vinprovning och smårätter att äta framåt kvällen. Annika har arrangerat så fint för oss alla. Mera snack och mera glatt och viktigt samspråk. Vi har en så trevlig kväll. Tack Annika för att du ordnat så fint!

Sen kryper vi till kojs på fina Havanna. Tack vare Corona kan vi alla njuta eget rum med röd inredning, en massa trevliga böcker och en fin liten balkong. För min del avslutas helgen efter den goda, mycket långa frukosten. Sen åker jag vidare för att hälsa på mamma Alice på Almäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Avslut på Vårt tredje liv fortsätter, nionde året!

Familjen, det viktigaste vi har, några bilder på er nära och så kära kommer snart här! Tyvärr har vi inte setts på långt när så mycket som j...