söndag 5 april 2020

Imibala sponsorjakt börjar efter Trettondagen

Vi fortsätter berättelsen om livet i januari oavsett coronavirus.... Varje år har vi vår Imibala Golf Cup i början på februari. I år är datum bestämt till Söndag den 9 februari. Alltså har vi ungefär 4 veckor på oss att samla in priser till vårt prisbord. 4 veckor av intensivt arbete, upp tidigt, ut och fara och göra besök till kl 17, lö-sön blir det adminarbete.

Nytt för i år är vår dalahäst, specialgjord i Nusnäs fabriker med inskriptionen "Proud sponsor of Imibala Children". 30 hästar i svart, rött och blått att delas ut till våra trognaste sponsorer dvs de som varit med oss 5 år eller mera.
Dom röda och blå var exklusiva, fanns endast i 5 ex. Resten var svarta men faktum är att våra sydafrikaner gillade verkligen den svarta. Vi svenskar tycker kanske av tradition att en dalahäst ska vara röd men den svarta både passade in på hyllorna och blev omtyckt.

Detta var Stefans idé, att ge något som tack för lång och trogen support. Och det visade sig vara fantastiskt. Med glädje och entusiasm togs denna häst emot. Aldrig har vårt sponsorarbete dvs att få in priser till vårt prisbord på Imibala Golf Cup, gått så lätt.

Dessutom kom denna lilla häst med en historia. Stefan är världsmästare på att berätta den och aldrig var den riktig likadan. I korta dag så är historien om dalahästen så här:

På 1500-talet fanns en ung man av god familj  Sverige, Gustaf Vasa. Dansken hade då erövrat södra delarna av Sverige. Gustaf ville återta Sverige, dansken jagade honom, han flydde genom skogarna i Dalarna. Bönderna hjälpte honom, han flydde i höskrindor och klarade sig trots att den elake dansken stack med spjut genom höet. Han flydde till häst, hästarna hjälpte honom troget genom sin "Wisdom, Strength and Endurance", sin klokhet, styrka och uthållighet.
Han kom till slutligen till Stockholm och kunde samla sitt folk omkring sig. Allt  gick väl i Gustafs händer och år 1523 kunde han rida in i Stockholm på en vit och vacker springare och kröntes till kung. Gustaf Vasa förblev Sveriges kung i 37 år. Han gjorde mycket gott för Sverige. Tex så organiserade han Sveriges rikes struktur och administration på ett sätt som i mångt och mycket lever kvar i dag. Och han använde sin klokhet, styrka och uthållighet!
Slutligen, detta vill vi ge våra Imibalabarn med sig på vägen genom skolan och livet. "Wisdom, Strength and Endurance", det behöver ett barn ha som ska ta sig igenom en tuff skoltid i Sydafrika, där resurserna ofta är små och där man får kämpa väl för att uppnå sina mål.

Så börjar vår färd runt framför allt vingårdarna runt Stellenbosch och Somerset West. Vi åker till många av våra trogna givare, här kommer en bukett av dessa människor och företag, entusiastiska, barnvänliga och givmilda. Alla vill hjälpa, när dom ser att det går till en bra sak.
Adri på Ken Forrester blev så glad för sin fina häst. Den fick raskt en hedersplats på en hylla.

Det roliga var ju att Ken Forrester hade precis lanserat ett nytt mousserande vin, Sparklehorse. Säkert inspirerat av den fina röda gunghästen i fronten här.
På vingården Dornier lyssnar alla i The Winetasting Room fascinerat på Stefans historia om blivande kungen Gustaf Vasa, som flyr från dansken. 

Vinmakare Kevin Arnold på fina Waterford

Pierre på Annandale har haft många svenska besökare genom åren. Han har samlat på sig 4 dalahästar och diverse brännvinsflaskor innan vår Imibalahäst kom.

Vinmakare David Trafford på vingården med samma namn hade sin mest generösa dag någonsin denna dag. Han plockade fram sin finaste Magnum och fyra prisbelönta viner till, Tusen tack!
Här är vi med fantastiska Friena, manager på fina restaurangen Guardian Peak. Hon har varit så hjälpsam. Genom sina kontakter på stiliga restaurangen och vingården Rust En Vrede så har hon ordnat donationer/fint vin därifrån också! Trogen sponsor, en svart häst till Guardian Peak!
Här är vi med våra infoblad i högsta hugg. Även om vi förbereder och mailar ut före så måste man ha något att ge och att titta på i stunden. Det är varmt som så ofta i jan-febr och vi blir lite matta.

Kanske behövs en liten påminnelse, vad står Imibala för? Jo, genom Imibalas organisation supportrar vi 100 barn varje år men den utrustning dom behöver för att gå i skola. Kläder, skoluniform, skolväska, allt så dom ska klara sig ett år. Varje barns utrustning kostar 1200 Rand. Dessutom sponsrar vi med basala viktiga saker. Vi kollar synen, ser till att dom får glasögon om det behövs. Vi gör munhälsoundersökningar, undervisar om tandborstning, ser till att barnen får tandkräm och tandborste och sist men inte minst, vi ser till att flickor som behöver får tvättbara bindor och trosor  så dom kan gå i skolan när dom har mens. Stefan och jag ansvarar för organisationen runt detta men vi får fantastisk hjälp av vår svenska grupp här nere, i stort som i smått, allt efter egen förmåga. Vi tackar och bugar till er alla!
Theo, vår keramiker, här i sin verkstad i kåkstaden Khayelitsha, gladde våra hjärtan med att som vanligt skänka en  stilig keramisk vas, som Stefan sen otroligt nog vann på ett lotteri och glad var han!

Theo i drejartagen, vi tror att livet som keramiker är ganska tufft,  speciellt om man  hellre vill odla sin konstnärliga ådra  istället för att göra det mera lättsålda vardagsvackra matporslinet. Lycka till, Theo!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Avslut på Vårt tredje liv fortsätter, nionde året!

Familjen, det viktigaste vi har, några bilder på er nära och så kära kommer snart här! Tyvärr har vi inte setts på långt när så mycket som j...