onsdag 26 augusti 2020

Båtutflykt Boskär och Klintemåla

Underbara sommardagar, vilket fantastiskt augustiväder vi har! Solen strålar från en ljusblå himmel, molntussarna är få och värmen så fin och god, vindarna ljumma. Sommar när det är som bäst.

Vi åker på utflykt med Lisbeth och Åke. Målet är att komma ut långt i yttersta skärgården. Vi packar matsäck, filtar och handdukar, allt man behöver för en dag till sjöss i soligt väder. Vi tar det lugnt, styr genom Älö bysund ut mot Strupö. Vi tar en tur in i den lugna Strupöviken där Strupö by vilar lugnt i solen. Vi vinkar till gänget på bryggan men tuffar sen vidare. Vi tittar på vår skärgårdskarta och inser att Boskär, längst ut i yttersta havsbandet, är inte långt borta. Lisbeth berättar att Vinöborna har en stuga där ute sen långt tillbaka. Vi fortsätter dit, närmar oss så smått och minsann kan man se ett hus och otroligt nog en brygga! Fantastiskt, det gillar vi, slippa kasta dragg och lägga sig på svaj.
På väg ut, farten är god i farleden på väg mot Strupö.

Vi närmar oss Boskär, djupt och fint vatten. En liten stuga skymtar, bryggan ser rejäl ut på avstånd.

Det gick alldeles utmärkt att lägga till, djupt och fint vatten. Jättefin brygga med badstege längst ut.

Vi hoppar glatt iland. Då hör vi en röst: har ni också hyrt här på Boskär? En kajak glider upp och en till. Två alerta killar, gymnastiklärare visar det sig, tar sig lätt upp på bryggan från mycket lågt vatten (duktigt säger jag, som vet att det inte alltid är så lätt). Men det har vi ju inte utan stugan får dom rå om själva. Fint sa vi, plats får vi ju allihopa!
Här är gänget på vift, klart vi måste ta en selfie
Dags att upptäcka ön, vi tar en promenad

Här är den, labyrinten som Lisbeth har berättat om. Mycket gammal och härstammar från  mitten av 1800-talet. 

Boskärs lilla museum har vi alldeles intill, skelettdelar från diverse små djur, som slutat sitt liv på ön. Lisbeth har träffat en pratglad kanotist, som berättar att man kan gå runt hela ön. Det tar ungefär en timme.

Dags för picknick med mycket goda ostar, salami, proscuttiskinka, goda mackor  och annat godis.

Självklart måste vi bada! Såå skönt och förvånansvärt varmt, härligt!

Så fint vi har det i denna underbara skärgård!

Vilken helt enkel underbar dag. Sommar när den är som allra, allra bäst! Jag bestämmer mig raskt för att i morgon ska jag ta mig en kajaktur till Klintemåla. Sommaraffären är inte längre öppen mitt  veckan men det spelar ju ingen roll. Ta med sig lite picknick går ju alldeles utmärkt. Jag känner att jag vill prova hur mycket jag egentligen orkar. Det är ju inte så långt till Klintemåla men det är ju en tur och retur resa.
Sagt och gjort, nästa morgon bär det av. Matsäck, ett ombyte kläder ifall att, telefon i vattentätt fodral, lite vindruvor som färdmatsäck

Jag är så nöjd, detta gick ju hur bra som helst. en timme och 40 minuter tog det dit och en och en halv timme hem. Helt enkelt jättebra, detta kan jag göra igen.
Men lite panik blev det! När jag kom dit paddlade jag bort till kajakbryggan längre in i hamnen. Fin låg brygga men det fanns ju inte något att hålla sig i eller fästa en tamp i. Risken för att volta runt i vattnet blev plötsligt väldigt påtaglig!
Jag räddades av två killar som kom paddlande. Ingen match sa dom. Sätt vänster hand bakom dig mitt på kajakrelingen och den högra upp på bryggan. Häv dig upp, våga ta i! Det gick bra men lite hållhjälp hade jag ju. Det kommer att bli en utmaning även nästa gång men vad sjutton, trägen vinner! Dom berättade också att dom sett 8 (säger åtta) havsörnar på sin tripp, helt otroligt!

Picknick på bryggan i gemytligt samspråk med byalagets blomvattnare, trevligt. Så var det dags att hoppa i kajaken och dra iväg. och så står jag där nere och funderar på, kan det vara lika stökigt att komma i igen? Det var det! Men igen räddas jag av två paddlande killar. Denna gång av killarna vi mötte i går ute på Boskär. Sätt dig ner på kanten, ta tag i relingen mitt fram, placera fötterna mitt i, höger handen lätt stödd på bryggan och glid i. Lätt och fint! Kändes helt klart lättare än att ta sig upp. Detta kallas utveckling, härligt!
Mycket nöjd och lite trött i armarna, det måste jag medge. Men kul!



fredag 7 augusti 2020

Ö-livet, vår lilla värld.

Vår ö-värld är inte stor, vår lilla halvö-värld är jätteliten. Halvön Heslevik på ön Hunö med omgivningar är Stefans och min värld i Coronatider. Nyss kom Åke, från tvärs över sundet, farande över vattnet i sin fina träbåt. Han hade varit i stan, dvs Västervik, och köpt en limpa till Stefan, helt nybakad och fin. Tack Åke, väldigt snällt!

Vad gör vi mera då? Jo, i går kom Olle på besök. Vi hade fått köpa flundror från Johan på Västra Eknö och det gillar Olle. Vilken fin kväll det var, varmt och skönt! Vi kunde sitta ute länge. Sen kom en riktigt röd måne upp över trädtopparna - augusti är här!
Nöjda herrar med delikata flundror. Olle var mycket glad och nöjd. Han hade haft besök av sin dotter Sofia  i måndags  och de är ett fint besök så här i Coronatider.

Vi har själva varit på mat hos våra Hunö-grannar Ann-Catrine och Arne, som bor på andra sidan ön, i Kuggedal. Där hade matmamma Ann-Catrine gjort en fantastisk fläskfilégryta och bakat en toscakaka och allt var förstås jättegott. Tusen tack för trevlig samvaro säger vi!
Så här mysigt var det hemma hos dom. Dom söta hundarna vill mycket gärna vara med och så klart sitta i knät båda två.

Lite nytta gör vi också. Häromdagen röjde vi sjögräs, framför allt "slimigt" sjögräs borta runt vår brygga vid Lindhaga båtvarv. Hela bryggföreningen var med och grävde i vattnet med krattor och annat och vi fick upp en hel del. Vi fick blodad tand så sen åkte vi hem och tog bort en del runt vår brygga också. Det var välbehövligt och behöver definitivt upprepas.
Bryggföreningens ordförande Lars med hjälpreda tar rejäla tag

Håkan och Vivian likaså. Dom har sin båt på insidan och där växer det en hel del.

Vi har kapat en hel del torra grenar ute på vår udde, resultatet blev luftigt och fint. Vår sandstrand håller sig fantastiskt bra. Det har blivit så trevligt att bada när man kan gå i utan problem. Trots att det bara är 17 gr så badar vi nästan varje dag. Vi är imponerade, så här brukar det inte vara för oss badkrukor.

Spela golf är trevligt. Oskarshamns golfklubb har en jättebra bana och en trevlig restaurant. Här kan vi också använda vårt golfhäfte, vilket innebär att vi spelar för 18 hål för halva priset, 250 kr per person. Det är lagom säger vi glada pensionärer. Tack Oskarshamn GK för att ni är med!
Här har vi träffat Eva Kajsa och och Serny från Ängelholm. Världen är liten, dom är kompisar till våra vänner, Babs och Sven-Åke. Trevligt, vi hade en riktigt mysig runda. Kul att vara en 4-boll.

Vi njuter förstås av vår fina ö-värld runt omkring oss. Gör lite utflykter och beundrar också växtligheten på vår ö. Antalet hjortar och mufflonfår har nämligen minskat på Hunö, alltså har det blivit både grönare och det växter tom lite blommor här och där, härligt!
Skira små blåklockor växer nu på vår ö, 

Vi njuter också av vår fina kisse Issa, som fortfarande är på sommarlov hos oss. Så mysigt sällskap, tycker mycket om att bli klappad och kliad.
På väg in i Älö bysund, alltid fint att åka igenom här. Sen blir det ofta en tur till Klintemåla, kanske för att köpa en glass eller en våffla, så gott!

Issa i linneskåpet - hur hon kunde svänga runt därinne är obegripligt. Extremt trångt därinne men denna kisse är smidig till tusen.

Men det har dykt upp ett orosmoln på vår himmel. Ägarna till stenbrottet vid Gåsfjärden ansöker om rejält och helt hialöst utökat tillstånd. Dom vill kunna öka verksamheten till det dubbla, ha verksamhet där 365 dagar om året och i princip 24 timmar om dygnet. Antalet båtar som skall trafikera vår farled kan bli upp till 220/år dvs dubbelt så många och täkternas antal ska ökas. Dom vill att det nya tillståndet skall vara för 30 år!!

Men motståndet är kompakt, folk mobiliserar, miljölagstiftningen har skärpts, området ligger i ett naturreservat och i ett område speciellt vikt för friluftsliv och rekreation och dessutom nära ett Natura 2000 område. Vi har lite mer att sätta emot än vi hade vid förra förhandlingen för ca 10 år sen. Miljöjurist Gunilla Högberg-Björck är nu involverad i detta. Hon var med oss som ung och oerfaren jurist för 10 år sedan men har nu en helt annan erfarenhet och styrka. Det övergripande målet är att få bort brottet. Om inte det går så åtminstone kunna leva nära under miljö- och människovänliga förhållanden.

Sist men inte minst, så tittar vi ju en del på TV, lyssnar på Sommarpraten i P1, tittar på God morgon program i TV ibland och gympar med Sofia ibland. Och ibland dyker det upp lite rolig info, se bara nedan vad som snackades om i TV-rutan härom morgonen, lite kul!
Månsing - det är ett eget hemligt språk, som knallarna använde i mina hemtrakter, Sjuhäradsbygden/Knallebygden mellan Borås och Varberg redan på 1600-talet.

Otroligt, jag känner ju igen detta som Stockholmsslang! Paj, tjacka, lack på, stålar - det är ord som Stefan skulle kunnat använda när vi träffades i början på 70-talet, söderslang helt enkelt! Språk och språks ursprung är verkligen spännande!






torsdag 6 augusti 2020

På gång i vår vackra och ibland så eländiga värld!

Om man som vi läser tidningen med omsorg nästan varenda dag, då finns det mycket att både förtvivlas över och att fundera över. Man kan konstatera att kloka och mänskliga ledare som Merkel och Macron finns men hur kan världen styras av så många maktfullkomliga tokar?? Trump, Putin, Erdogan, Kim Jong-un, det finns ett oändligt antal diktatoriska ledare som låter sig styras av helt andra saker än sitt folks och sitt lands bästa.

Vi läser SVD, borgerlig tidning. Helt klart borde vi läsa DN också men tiden räcker inte till. Rapport på SVT1 tar dock sin rundliga tid varje dag. SVD är bra, full med kritisk (borgerlig förstås) analys men så länge man har det i åtanke så är det ju rätt OK. Mycket skärpta och rätt så arga ledarskribenter.

I söndags läste jag en lång framtidsanalys, Sverige år 2050. Inte roligt, vi kommer att ha för lite vatten, för lite snö och för lite mat. Dessutom kommer vi att drabbas av mycket mera eld och bränder och vi kommer att ligga mera under vatten och drabbas av svåra översvämningar. Dom närmsta åren är viktiga. Som man bäddar får man ligga. Men det finns mycket att göra.
Vi behöver bla bygga upp vårt jordbruk, våra beredskapslager. Vi behöver speeda upp vårt klimatarbete, det är framtiden. Bara genom det kan man förhoppningsvis få bättre ordning på vatten, eld och annat viktigt. Inte minst behöver man en tryggad elförsörjning.

Kina, USA och Ryssland tävlar om supermaktens härligheter. Trump är en kortsiktig tok. Att härska genom att söndra på miljoner olika sätt tycks mig oerhört kortsiktigt, det bygger man inget välde på. Det är lätt att förtvivla när man maktlös tittar på.

TikTok är en kinesisk site på nätet där många tjejer, 11 - 13 år, spelar in musikvideos och har kul. Tyvärr pågår det mycket mobbing där. Att vara snäll tycks svårt.
Men det rykte som sprids (och troligen med stor sanningshalt) är att via TikTok så infiltrerar Kina vår värld. I Kinas många statliga företag är det en del av målbilden att skaffa och samla information om omvärlden. Huawei, som installerar 5G är ett annat exempel, där insamlade av data är en del av strategin. Målet är förstås mera makt och kunskap är makt. Dom har nu blivit portförbjudna både i USA och England.

I Ryssland har Putin sett till att han kan stanna kvar som president tom 2036. Ändringar är godkända i den ryska grundlagen som ser till att detta är möjligt. I dag är han 67 år och 2036 är han 83. Ingen ålder på en diktator, eller?

En riktigt olycklig händelse som drabbat Beirut i Libanon är den jätteexplosion, som brann av i veckan. Högexplosivt material förvarades i hamnen sen en antal år tillbaka. Ingen tog ansvar och till slut small det och det blev en extrem smäll. 300 000 människor blev hemlösa, mer än 
3 000 skadades och minst 50 döda, troligen fler. Hela hamnen blev förstörd och detta i en tid när sjukvården redan är överlastad med Corona och Libanons ekonomi är ett enda stort kaos.
Hjälpsändningar forsar in, Ryssland har satt upp ett fältsjukhus, människor är förtvivlade. Man försöker städa upp och röja bland bråten och förstås rädda ev överlevande. Stor sorg och även ilska över de risker som tas!! Invånarna reagerar med mycket ilskna demonstrationer.

Vad händer då med Coronapandemin? 18 miljoner människor har smittats i världen och 700 000 har dött. Spridningen i världen är på väg uppåt. Mellan den 17e och 18e miljonen tog det 4 dagar. Vi började mäta i början på mars, för fyra månader sen. Juli var den värsta månaden hittills med 8 miljoner nya fall. USA, Brasilien, Indien, Ryssland och Sydafrika tillhör de mest drabbade. Irans dödstal går uppåt, siffrorna därifrån är mycket osäkra.

I Europa stiger siffrorna också. Spanien, Luxemburg och Belgien är svårast drabbade. Mera unga människor drabbas nu både i Europa och Sverige, mest inom gruppen 20-29 år. Kanske har många tröttnat och i semestertider är det lätt att moralen sjunker något. Annars tycks många var jättebra på att hålla sig till mantrat:" tvätta händerna, håll avståndet, stanna hemma om du är sjuk, undvik större sammankomster"!

Men i Sverige går siffrorna faktiskt ner, vilken lycka! I går vårdades 236 covid-19 sjuka svenskar på sjukhus. Av dessa vårdades 41 personer i respirator. Fantastiskt bra och det går åt rätt håll. Det finns dock fortsatt god beredskap om det skulle vända och komma en andra våg. Oroligt blir det nu i höst när skolorna öppnar och många semesterfirare återvänder till sina jobb även om många fortsätter att arbeta hemifrån.
Totalt har 81 967 människor i Sverige bekräftats smittade och 5 766 människor har dött i covid-19, en mycket stor siffra. Varför det blev så många döda i Sverige har diskuterats massor! Varför valde vi denna vägen? Varför använder vi inga munskydd?
Här kommer en inlaga från debattsidan i SVD 4/8, skriven av kloka Marianne Melkersson. Marianne är läkare, geriatriker, fd sjukhusdirektör på Kungälvs sjukhus, där jag arbetade i över 10 år fram till 2011. Den svarar i hög grad på frågan varför det blev så många äldre döda framför allt i början. Detta innan man fick grepp om sjukdomen, behandlingsstrukturen och personalbemanningen inte bara på intensivvården utan inom äldrevården, där dödstalen var överväldigande stora initialt.
Tisdag 4/8, debatt SVD. Läs och begrunda och förstå lite bättre varför det blev som det blev.
Självklart fanns det andra orsaker också till våra höga dödstal. Den Coronakommission, som är tillsatt, ska förhoppningsvis ge svar, som förbättrar vår beredskap inför framtiden.

Munskyddens, vara eller inte vara, har ju varit en stor fråga. Hela världen har i princip fallit till föga och munskydd används nästan överallt utom i Sverige. Tegnell på Folkhälsomyndiheten envisas med att forskningen har inte bevisat nyttan! Alltså avvaktar vi men personligen så tror jag att munskydd kan vara bra att ha när man åker, tåg, buss, spårvagn etc då an oundvikligen kommer nära människor.

Våra höga insjuknande- och dödstal har också gjort att vi svenskar har fått hålla oss hemma i Sverige.  Vi var inte välkomna under rätt lång tid varken i Europa eller i de Nordiska länderna. Alltså har vi hemestrat dvs semestrat hemma. Resandet har ökat uppe i fjällen och ute i landet, inte nämnvärt i storstäderna. Vi har förstås hållit oss mycket hemikring också. Allt har sin charm!











Avslut på Vårt tredje liv fortsätter, nionde året!

Familjen, det viktigaste vi har, några bilder på er nära och så kära kommer snart här! Tyvärr har vi inte setts på långt när så mycket som j...